Salt Kolasås
- homelifewithdiana
- 20 nov.
- 1 min läsning

Ingredienser
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1–1½ tsk flingsalt (justera efter smak)
Gör så här
Häll sockret i en tjockbottnad kastrull och värm på medelvärme tills det smälter och blir gyllenbrunt. Skaka kastrullen försiktigt ibland – rör inte för mycket.
När sockret är smält, rör ner sirapen.
Sänk värmen något och tillsätt grädden i en tunn stråle medan du rör hela tiden. Låt såsen koka upp och sedan småkoka tills den når 104–106°C – då blir kolasåsen perfekt krämig och lagom tjock.
Ta av från värmen och rör ner flingsalt. Smaka av och justera mängden.
Låt svalna Häll upp i en glasburk. Såsen tjocknar ytterligare när den kallnar.
Förvaring
Håller ca 2 veckor i kylskåp.
Värm försiktigt i micron eller över vattenbad för att få den rinnigare igen.









