Saffransbullar med vaniljkräm
- Zaitex AB
- 29 sep.
- 1 min läsning
Uppdaterat: 3 nov.

Ingredienser (ca 30 bullar)
Deg
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
2 påsar saffran (1 g)
2 dl strösocker
1⁄2 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl
Vaniljkräm
2 äggulor
3 msk strösocker
2 msk majsstärkelse
3 dl mjölk
1 msk smör
2 tsk vaniljsocker
Till pensling & garnering
1 ägg
Strösocker
Gör så här:
Vaniljkräm
1. Vispa ihop äggulor, socker, majsstärkelse och mjölk i en kastrull.
2. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar.
3. Ta av från värmen och rör ner smör och vaniljsocker. Låt svalna.
Deg
1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervärme.
2. Lös upp jästen i vätskan.
3. Stöt saffran med lite socker i en mortel och rör ner i degvätskan.
4. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig.
5. Låt jäsa under duk ca 45 min.
Bullar
1. Dela degen i bitar (ca 30 st) och rulla till bollar. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
2. Låt jäsa ytterligare 30 min under duk.
3. Gör en liten grop i varje bulle och fyll med vaniljkräm.
4. Pensla med uppvispat ägg.
5. Grädda i 225°C (200°C varmluft) i ca 8–10 minuter tills de är gyllene.
6. Pensla ev. med lite smält smör direkt efter gräddning och doppa i strösocker för extra lyx.









