Midsommartårta med smörkräm
- Zaitex AB
- 29 sep.
- 1 min läsning
Uppdaterat: 30 okt.

Ingredienser:
Tårtbotten (1 form, ca 24 cm)
5 rumsvarma ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Smörkräm
5 äggulor
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
100 g smör
2 tsk vaniljsocker
Fyllning & topping
3 dl vispgrädde
Jordgubbar + andra färska bär
Ev. lite sylt eller lemon curd mellan lagren
Gör så här:
Tårtbotten
1. Sätt ugnen på 175°C. Klä en springform (24 cm) med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smeten.
4. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
5. Häll i formen och grädda ca 30–35 minuter. Låt svalna helt.
6. Dela bottnen i 2–3 delar beroende på hur hög du vill ha tårtan.
Smörkräm
1. Lägg äggulor, socker och grädde i en kastrull.
2. Sjud försiktigt på låg värme under omrörning tills krämen tjocknar (får inte koka).
3. Ta från värmen, vispa ner smöret i bitar och rör sist ner vaniljsockret.
4. Låt svalna helt.
Montering:
1. Lägg första bottnen på ett fat, bred på smörkräm (och ev. lite sylt eller lemon curd).
2. Lägg på nästa botten, upprepa.
3. Avsluta med sista bottnen. Täck hela tårtan med vispad grädde.









