Chokladkaka med chokladtäcke & karamellpopcorn
- Zaitex AB
- 29 sep.
- 1 min läsning
Uppdaterat: 20 okt.

Ingredienser (ca 10 bitar)
Kladdkaka
200 g smör
4 ägg
5 dl strösocker
6 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 krm salt
Chokladtäcke (ganache)
200 g mörk eller ljus choklad
1 1⁄2 dl vispgrädde
1 msk smör
Karamellpopcorn
1 liter färdigpoppade popcorn
100 g smör
2 dl strösocker
1⁄2 dl ljus sirap
1 tsk bikarbonat
Gör så här:
Chokladkaka
1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en springform, ca 24 cm.
2. Smält smöret och rör ner sockret.
3. Blanda kakao, vaniljsocker, mjöl och salt i en bunke. Vänd ner smör- och
sockerblandningen.
4. Vispa ner äggen för hand (inte elvisp) till en jämn smet.
5. Häll i formen och grädda 25–28 min. Skaka formen – när mitten dallrar lite är den klar. Låt
svalna i formen.
Chokladtäcke
1. Hacka chokladen.
2. Koka upp grädden, ta från värmen och rör ner chokladen tills den smälter.
3. Rör i smöret tills krämen är blank och jämn.
4. Häll över kladdkakan. Låt svalna i kylskåp.
Karamellpopcorn
1. Smält smör, socker och sirap i en kastrull. Låt koka tills det blir gyllene.
2. Ta av från värmen och rör ner bikarbonat (blir skummigt).
3. Vänd snabbt runt popcornen i karamellen.
4. Låt stelna på bakplåtspapper.
Montering
Toppa kladdkakan med karamellpopcorn strax innan servering för en härlig crunch.









