Fluffiga hemmagjorda munkar
- homelifewithdiana
- 18 nov.
- 1 min läsning

Ingredienser
Deg:
25 g jäst
2,5 dl mjölk, ljummen
1 ägg
50 g smör, rumsvarmt
0,75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
6–7 dl vetemjöl
½ tsk salt
Till fritering + topping:
• Neutral olja (t.ex. rapsolja)
• Strösocker (ev. med kanel)
Gör så här
1.Smula jästen i en bunke.
Tillsätt ljummen mjölk och rör tills jästen lösts upp.
Blanda ner ägg, socker, vaniljsocker och salt.
Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen smidig i ca 8–10 minuter.
Arbeta in det mjuka smöret allra sist.
2. Täck bunken och låt degen jäsa i 30–40 minuter tills den är puffig.
3. Kavla degen ca 1,5–2 cm tjock.
Stansa ut stora cirklar och gör ett hål i mitten (eller gör fyllda munkar utan hål).
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och täck ordentligt.
Låt munkarna jäsa 40 minuter, tills de känns luftiga och mjuka när du nuddar dem lätt.
4.Värm oljan till 170–180°C.
Fritera 2–3 munkar åt gången tills de är gyllene på båda sidor.
Låt rinna av på hushållspapper och rulla sedan direkt i socker och kanel.
Tips!
• För jämn färg: vänd munkarna ofta i oljan.









