Vodkapasta med räkor
- Zaitex AB
- 29 sep.
- 1 min läsning
Uppdaterat: 30 okt.

Ingredienser
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 dl tomatpuré
1 tsk chiliflakes (dela upp, hälften i såsen och hälften till räkorna)
1⁄2 dl vodka
3 dl vispgrädde
Salt & svartpeppar
4 portioner pasta (gärna rigatoni, penne eller spaghetti)
2 dl pastavatten (sparas från koket)
Räkorna
400 g räkor (gärna råa, skalade)
1 msk smör
1 msk olivolja
Rivet skal och saft från 1⁄2 citron
Lite chiliflakes
Salt & peppar
Gör så här:
1. Såsen: Finhacka vitlöken och fräs i olivolja på medelvärme tills den mjuknar.
2. Tillsätt tomatpuré och lite chiliflakes, fräs 2–3 minuter tills tomatpurén mörknar i färgen.
3. Häll i vodkan och låt koka in 1–2 minuter.
4. Rör ner grädden, smaka av med salt och peppar. Låt såsen småsjuda på låg värme.
5. Pastan: Koka pastan enligt anvisningarna. Spara ca 2 dl av pastavattnet.
6. Räkorna: Hetta upp en panna med smör och olivolja. Lägg i räkorna, chiliflakes, rivet
citronskal och lite citronsaft. Stek hastigt (max 1–2 minuter) så räkorna blir rosa och precis klara. Krydda med salt & peppar.
7. Vänd ner pastan i vodkasåsen, tillsätt lite pastavatten tills du får en krämig konsistens.
8. Toppa med de nystekta räkorna och lite extra citronskal.









