top of page

HOMELIFEWITHDIANA

Smaker för varje stund

Köttsoppa

  • Skribentens bild: Zaitex AB
    Zaitex AB
  • 22 aug.
  • 2 min läsning

Uppdaterat: 31 okt.

ree

Ingredienser


1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 msk matolja

500 g köttfärs

3 tsk chilipulver

3 tsk vitlökspulver

2 lagerblad

2 tsk dijonsenap

4 msk tomatpuré

3 msk koncentrerad köttfond

10 dl vatten

4 potatisar

4 morötter

1 dl färsk persilja, finskuren

Salt och peppar efter smak


Gör så här

  1. Skala och hacka morötterna och potatisen, ställ åt sidan.

  2. Skala och hacka lök och vitlök.

  3. Hetta upp matolja i en stor gryta och fräs löken glansig.

  4. Tillsätt köttfärsen och fräs tills den fått fin färg.

  5. Blanda ner chilipulver, vitlökspulver, dijonsenap och tomatpuré. Rör om ordentligt.

  6. Häll i potatis, morötter, köttfond, lagerblad och vatten.

  7. Låt grytan koka på svag värme under lock i cirka 20–25 minuter, tills potatisen och morötterna är mjuka.

  8. Rör ner persiljan precis innan servering och smaka av med salt och peppar.


Brytbröd med parmesan & mozzarella

Ingredienser

25 g färsk jäst

2 dl kall mjölk eller vatten

½ dl olivolja

2 dl riven parmesan

½ tsk salt

ca 6 dl vetemjöl

(valfritt) 100 g riven mozzarella att lägga mellan bitarna vid gräddning


Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och rör tills jästen lösts upp.

  2. Blanda i olivolja, parmesan och salt.

  3. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills degen blir smidig och släpper från kanterna.

  4. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.

  5. Dela degen i mindre bitar och lägg tätt i en smord ugnsform (lägg gärna lite mozzarella mellan degbitarna).

  6. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

  7. Grädda i 200°C i ca 20–25 minuter tills brödet fått fin gyllene färg.

  8. Pensla gärna med lite olivolja direkt efter gräddning och strö över extra parmesan.


Servera grytan rykande het med en klick crème fraîche och det nygräddade brytbrödet vid sidan. Perfekt comfort food för kyliga dagar. 🧀✨

 
 
images.jpg

Följ med på min matresa

Mat har alltid varit mitt språk för att skapa minnen, sprida glädje och samla människor kring bordet.

Från enkla vardagsrätter till festmåltider vill jag inspirera dig att njuta mer av både maten och stunden. Följ med mig i köket, så delar jag recept, tips och inspiration från mitt hjärta till ditt.”

bottom of page