Köttsoppa
- Zaitex AB
- 22 aug.
- 2 min läsning
Uppdaterat: 31 okt.

Ingredienser
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk matolja
500 g köttfärs
3 tsk chilipulver
3 tsk vitlökspulver
2 lagerblad
2 tsk dijonsenap
4 msk tomatpuré
3 msk koncentrerad köttfond
10 dl vatten
4 potatisar
4 morötter
1 dl färsk persilja, finskuren
Salt och peppar efter smak
Gör så här
Skala och hacka morötterna och potatisen, ställ åt sidan.
Skala och hacka lök och vitlök.
Hetta upp matolja i en stor gryta och fräs löken glansig.
Tillsätt köttfärsen och fräs tills den fått fin färg.
Blanda ner chilipulver, vitlökspulver, dijonsenap och tomatpuré. Rör om ordentligt.
Häll i potatis, morötter, köttfond, lagerblad och vatten.
Låt grytan koka på svag värme under lock i cirka 20–25 minuter, tills potatisen och morötterna är mjuka.
Rör ner persiljan precis innan servering och smaka av med salt och peppar.
Brytbröd med parmesan & mozzarella
Ingredienser
25 g färsk jäst
2 dl kall mjölk eller vatten
½ dl olivolja
2 dl riven parmesan
½ tsk salt
ca 6 dl vetemjöl
(valfritt) 100 g riven mozzarella att lägga mellan bitarna vid gräddning
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och rör tills jästen lösts upp.
Blanda i olivolja, parmesan och salt.
Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills degen blir smidig och släpper från kanterna.
Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
Dela degen i mindre bitar och lägg tätt i en smord ugnsform (lägg gärna lite mozzarella mellan degbitarna).
Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Grädda i 200°C i ca 20–25 minuter tills brödet fått fin gyllene färg.
Pensla gärna med lite olivolja direkt efter gräddning och strö över extra parmesan.
Servera grytan rykande het med en klick crème fraîche och det nygräddade brytbrödet vid sidan. Perfekt comfort food för kyliga dagar. 🧀✨









