Köttbullar med gräddsås och kantareller
- Zaitex AB
- 22 aug.
- 1 min läsning
Uppdaterat: 31 okt.

Ingredienser
Köttbullar
500 g köttfärs
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
1 msk dijonsenap
2 msk kalvfond
1 ägg
1 tsk kryddpeppar
1 dl finhackad persilja
2 tsk riven muskot
2 msk finhackad lök
2 vitlöksklyftor, rivna
Salt och svartpeppar
Smör till stekning
Kantarellsås
1 liter färska kantareller
5 dl vispgrädde
2 msk svartvinbärsgelé
1 msk smör
1 msk kalvfond (valfritt, för extra smak)
Salt och peppar
Gör så här
Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt svälla i 10 minuter.
Finhacka löken och stek den försiktigt i lite smör tills den mjuknar – den ska inte ta färg.
Lägg färsen i en stor bunke. Tillsätt den stekta löken, riven vitlök, ägg, dijonsenap, kalvfond, kryddpeppar, persilja, muskot, salt och peppar.Rör ner ströbrödsblandningen och arbeta snabbt ihop till en jämn smet.
Forma smeten till jämna köttbullar. Stek dem i smör på medelvärme tills de får fin gyllene yta. Lägg åt sidan medan du gör såsen.
Kantarellsås
Rensa och dela kantarellerna i mindre bitar vid behov.
Hetta upp en stekpanna och låt svampen släppa sin vätska. När den kokat in – tillsätt smör och fräs i 3–4 minuter tills svampen fått färg.
Tillsätt grädde, kalvfond och svartvinbärsgelé. Låt koka ihop 3–5 minuter tills såsen blir krämig.Smaka av med salt och peppar.
Servera köttbullarna med potatispuré, lingonsylt och pressgurka









