top of page

HOMELIFEWITHDIANA

Smaker för varje stund

Köttbullar med gräddsås och kantareller

  • Skribentens bild: Zaitex AB
    Zaitex AB
  • 22 aug.
  • 1 min läsning

Uppdaterat: 31 okt.


ree

Ingredienser


Köttbullar

500 g köttfärs

½ dl ströbröd

1 dl mjölk

1 msk dijonsenap

2 msk kalvfond

1 ägg

1 tsk kryddpeppar

1 dl finhackad persilja

2 tsk riven muskot

2 msk finhackad lök

2 vitlöksklyftor, rivna

Salt och svartpeppar

Smör till stekning


Kantarellsås

1 liter färska kantareller

5 dl vispgrädde

2 msk svartvinbärsgelé

1 msk smör

1 msk kalvfond (valfritt, för extra smak)

Salt och peppar


Gör så här

  1. Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt svälla i 10 minuter.

  2. Finhacka löken och stek den försiktigt i lite smör tills den mjuknar – den ska inte ta färg.

  3. Lägg färsen i en stor bunke. Tillsätt den stekta löken, riven vitlök, ägg, dijonsenap, kalvfond, kryddpeppar, persilja, muskot, salt och peppar.Rör ner ströbrödsblandningen och arbeta snabbt ihop till en jämn smet.

  4. Forma smeten till jämna köttbullar. Stek dem i smör på medelvärme tills de får fin gyllene yta. Lägg åt sidan medan du gör såsen.


Kantarellsås


  1. Rensa och dela kantarellerna i mindre bitar vid behov.

  2. Hetta upp en stekpanna och låt svampen släppa sin vätska. När den kokat in – tillsätt smör och fräs i 3–4 minuter tills svampen fått färg.

  3. Tillsätt grädde, kalvfond och svartvinbärsgelé. Låt koka ihop 3–5 minuter tills såsen blir krämig.Smaka av med salt och peppar.


Servera köttbullarna med potatispuré, lingonsylt och pressgurka

 
 
images.jpg

Följ med på min matresa

Mat har alltid varit mitt språk för att skapa minnen, sprida glädje och samla människor kring bordet.

Från enkla vardagsrätter till festmåltider vill jag inspirera dig att njuta mer av både maten och stunden. Följ med mig i köket, så delar jag recept, tips och inspiration från mitt hjärta till ditt.”

bottom of page