Kantarellpaj med karamelliserad lök
- Zaitex AB
- 29 sep.
- 1 min läsning
Uppdaterat: 25 okt.

Ingredienser (ca 4–6 portioner)
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
1 nypa salt
Fyllning
300–400 g kantareller
4 gula lökar
2–3 msk smör
1 tsk torkad timjan (valfritt)
Salt & svartpeppar
Äggstanning
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1–2 tsk paprikapulver
Salt & peppar
Topping
2–3 dl riven cheddarost
Gör så här:
1. Pajdeg: Arbeta ihop ingredienserna till en deg. Tryck ut i en pajform (ca 24 cm). Ställ i
kylen i 30 min. Förgrädda i 200°C i ca 10 min.
2. Svamp: Stek kantarellerna i en torr panna tills vätskan kokat bort. Tillsätt smör och salt och peppar.
3. Lök: Skiva löken tunt och stek långsamt i smör tills den blir mjuk och karamelliserad.
Rör ihop lök och svamp. Krydda med salt, peppar och ev. timjan.
Äggstanning:
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och paprikapulver. Smaka av med salt &
peppar.
Lägg svamp- och lökfyllningen i pajskalet. Häll på äggstanningen och toppa med
osten.
Grädda: 200°C i 30–35 minuter tills äggstanningen är fast och osten fått fin färg.
Tips: Servera med en frisk grönsallad och en syrlig vinägrett – det balanserar fint mot den krämiga fyllningen.









