top of page

HOMELIFEWITHDIANA

Smaker för varje stund

Kantarellpaj med karamelliserad lök

  • Skribentens bild: Zaitex AB
    Zaitex AB
  • 29 sep.
  • 1 min läsning

Uppdaterat: 25 okt.

ree

Ingredienser (ca 4–6 portioner)

Pajdeg

125 g smör

3 dl vetemjöl

2 msk kallt vatten

1 nypa salt


Fyllning

300–400 g kantareller

4 gula lökar

2–3 msk smör

1 tsk torkad timjan (valfritt)

Salt & svartpeppar


Äggstanning

4 ägg

3 dl mjölk

1 dl vispgrädde

1–2 tsk paprikapulver

Salt & peppar

Topping

2–3 dl riven cheddarost


Gör så här:

1. Pajdeg: Arbeta ihop ingredienserna till en deg. Tryck ut i en pajform (ca 24 cm). Ställ i

kylen i 30 min. Förgrädda i 200°C i ca 10 min.

2. Svamp: Stek kantarellerna i en torr panna tills vätskan kokat bort. Tillsätt smör och salt och peppar.

3. Lök: Skiva löken tunt och stek långsamt i smör tills den blir mjuk och karamelliserad.

Rör ihop lök och svamp. Krydda med salt, peppar och ev. timjan.


Äggstanning:

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och paprikapulver. Smaka av med salt &

peppar.


Lägg svamp- och lökfyllningen i pajskalet. Häll på äggstanningen och toppa med

osten.

Grädda: 200°C i 30–35 minuter tills äggstanningen är fast och osten fått fin färg.


Tips: Servera med en frisk grönsallad och en syrlig vinägrett – det balanserar fint mot den krämiga fyllningen.

 
 
images.jpg

Följ med på min matresa

Mat har alltid varit mitt språk för att skapa minnen, sprida glädje och samla människor kring bordet.

Från enkla vardagsrätter till festmåltider vill jag inspirera dig att njuta mer av både maten och stunden. Följ med mig i köket, så delar jag recept, tips och inspiration från mitt hjärta till ditt.”

bottom of page