Högrevsgryta
- Zaitex AB
- 22 aug.
- 1 min läsning
Uppdaterat: för 16 timmar sedan

Ingredienser 4–6 portioner
1,2 kg högrev
Smör och rapsolja till stekning
2 morötter, i grova bitar
3 rödbetor, i grova bitar
1 stor gul lök, skivad
3 klyftor vitlök, pressade
250 g champinjoner, halverade
2 msk svartvinbärsgelé
5 dl rött vin
3 kvistar färsk rosmarin
3 kvistar färsk persilja
2 lagerblad
5 msk koncentrerad kalvfond
4–5 dl vatten (så det täcker)
2 dl grädde
1 tsk paprikapulver
½ tsk chilipulver
Salt & svartpeppar
1 dl syltlök
(ev. lite majsstärkelse om du vill reda såsen)
Gör så här
Skär högreven i bitar. Bryn i smör och olja i en het stekpanna tills köttet får fin färg. Krydda med salt och peppar och lägg över i en stor gryta.
Stek den skivade löken i samma panna tills den mjuknar. Lägg över i grytan tillsammans med köttet.
Häll på rött vin, kalvfond, vatten (så det täcker), rosmarin, persilja och lagerblad. Låt koka upp, sänk värmen och låt småputtra under lock i ca 1 timme.
Tillsätt rotfrukterna Efter en timme – lägg i morötter och rödbetor. Låt grytan sjuda ytterligare 1–1,5 timme tills köttet är riktigt mört.
Stek svampen Under tiden: stek champinjonerna i smör tillsammans med pressad vitlök tills de får fin färg.
När köttet är mört, tillsätt syltlök, champinjoner och svartvinbärsgelé. Låt puttra i 20–30 minuter till.
Lyft ur kött och grönsaker. Smaka av såsen med salt, peppar, paprikapulver och chilipulver. Häll i grädden och låt koka upp. Är den för tunn – red med lite majsstärkelse utrörd i vatten.
Lägg tillbaka köttet och grönsakerna i såsen. Låt allt bli varmt och servera direkt.
Servera med potatismos eller ris.









