top of page

HOMELIFEWITHDIANA

Smaker för varje stund

Högrevsgryta

  • Skribentens bild: Zaitex AB
    Zaitex AB
  • 22 aug.
  • 1 min läsning

Uppdaterat: för 16 timmar sedan

ree

Ingredienser 4–6 portioner


1,2 kg högrev

Smör och rapsolja till stekning

2 morötter, i grova bitar

3 rödbetor, i grova bitar

1 stor gul lök, skivad

3 klyftor vitlök, pressade

250 g champinjoner, halverade

2 msk svartvinbärsgelé

5 dl rött vin

3 kvistar färsk rosmarin

3 kvistar färsk persilja

2 lagerblad

5 msk koncentrerad kalvfond

4–5 dl vatten (så det täcker)

2 dl grädde

1 tsk paprikapulver

½ tsk chilipulver

Salt & svartpeppar

1 dl syltlök

(ev. lite majsstärkelse om du vill reda såsen)


Gör så här

  1. Skär högreven i bitar. Bryn i smör och olja i en het stekpanna tills köttet får fin färg. Krydda med salt och peppar och lägg över i en stor gryta.

  2. Stek den skivade löken i samma panna tills den mjuknar. Lägg över i grytan tillsammans med köttet.

  3. Häll på rött vin, kalvfond, vatten (så det täcker), rosmarin, persilja och lagerblad. Låt koka upp, sänk värmen och låt småputtra under lock i ca 1 timme.

  4. Tillsätt rotfrukterna Efter en timme – lägg i morötter och rödbetor. Låt grytan sjuda ytterligare 1–1,5 timme tills köttet är riktigt mört.

  5. Stek svampen Under tiden: stek champinjonerna i smör tillsammans med pressad vitlök tills de får fin färg.

  6. När köttet är mört, tillsätt syltlök, champinjoner och svartvinbärsgelé. Låt puttra i 20–30 minuter till.

  7. Lyft ur kött och grönsaker. Smaka av såsen med salt, peppar, paprikapulver och chilipulver. Häll i grädden och låt koka upp. Är den för tunn – red med lite majsstärkelse utrörd i vatten.

  8. Lägg tillbaka köttet och grönsakerna i såsen. Låt allt bli varmt och servera direkt.

Servera med potatismos eller ris.


 
 
images.jpg

Följ med på min matresa

Mat har alltid varit mitt språk för att skapa minnen, sprida glädje och samla människor kring bordet.

Från enkla vardagsrätter till festmåltider vill jag inspirera dig att njuta mer av både maten och stunden. Följ med mig i köket, så delar jag recept, tips och inspiration från mitt hjärta till ditt.”

bottom of page