Fisksoppa med saffran
- Zaitex AB
- 22 aug.
- 1 min läsning
Uppdaterat: 31 okt.

Ingredienser
Fisk & rimlag
600 g fisk (t.ex. lax, torsk eller kolja)
1 liter kallt vatten
2 msk salt
1 tsk socker
Soppa
2 vitlöksklyftor, hackade
1 fänkål, tunt skivad
1 palsternacka, tärnad
½ kålrot, tärnad
½ purjolök, strimlad
1 morot, tärnad
Saften från ½ citron
1 g saffran
2 msk tomatpuré
3 dl vitt vin
2,5 dl vispgrädde
0,8 l fisk- eller skaldjursbuljong
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk vitlökspulver
Salt och nymalen svartpeppar
Färsk persilja, hackad (till topping)
Olivolja till stekning
Gör så här
Rimma fisken
Blanda kallt vatten, salt och socker i en skål. Lägg ner fiskbitarna och låt rimma i 20–30 minuter i kylskåp.Skölj sedan fisken lätt i kallt vatten och torka av den med hushållspapper.
Förbered grönsakernaHetta upp olivolja i en stor gryta och fräs fänkål, purjolök, palsternacka, morot och kålrot tillsammans med hackad vitlök tills grönsakerna blir mjuka och doftar gott.
Tillsätt tomatpuré, saffran, vitt vin, buljong, grädde, citronjuice och kryddorna (paprika, chili, vitlökspulver, salt och peppar).
Låt soppan sjuda i ca 10 minuter tills grönsakerna börjar mjukna.
Lägg försiktigt ner den rimmade fisken i soppan och låt sjuda i ytterligare ca 5 minuter – fisken ska precis bli klar och fortfarande vara saftig.
Smaka av, krydda vid behov och toppa med färsk hackad persilja.
Servera med aioli, ett gott vitlöksbröd och ett glas kallt vitt vin.Vill du ha extra lyx – toppa soppan med några räkor eller blåmusslor vid servering. 💛









