top of page

HOMELIFEWITHDIANA

Smaker för varje stund

Fisksoppa med saffran

  • Skribentens bild: Zaitex AB
    Zaitex AB
  • 22 aug.
  • 1 min läsning

Uppdaterat: 31 okt.


ree

Ingredienser


Fisk & rimlag

600 g fisk (t.ex. lax, torsk eller kolja)

1 liter kallt vatten

2 msk salt

1 tsk socker

Soppa

2 vitlöksklyftor, hackade

1 fänkål, tunt skivad

1 palsternacka, tärnad

½ kålrot, tärnad

½ purjolök, strimlad

1 morot, tärnad

Saften från ½ citron

1 g saffran

2 msk tomatpuré

3 dl vitt vin

2,5 dl vispgrädde

0,8 l fisk- eller skaldjursbuljong

1 tsk paprikapulver

1 tsk chilipulver

1 tsk vitlökspulver

Salt och nymalen svartpeppar

Färsk persilja, hackad (till topping)

Olivolja till stekning


Gör så här

  1. Rimma fisken

  2. Blanda kallt vatten, salt och socker i en skål. Lägg ner fiskbitarna och låt rimma i 20–30 minuter i kylskåp.Skölj sedan fisken lätt i kallt vatten och torka av den med hushållspapper.

  3. Förbered grönsakernaHetta upp olivolja i en stor gryta och fräs fänkål, purjolök, palsternacka, morot och kålrot tillsammans med hackad vitlök tills grönsakerna blir mjuka och doftar gott.

  4. Tillsätt tomatpuré, saffran, vitt vin, buljong, grädde, citronjuice och kryddorna (paprika, chili, vitlökspulver, salt och peppar).

  5. Låt soppan sjuda i ca 10 minuter tills grönsakerna börjar mjukna.

  6. Lägg försiktigt ner den rimmade fisken i soppan och låt sjuda i ytterligare ca 5 minuter – fisken ska precis bli klar och fortfarande vara saftig.

  7. Smaka av, krydda vid behov och toppa med färsk hackad persilja.


Servera med aioli, ett gott vitlöksbröd och ett glas kallt vitt vin.Vill du ha extra lyx – toppa soppan med några räkor eller blåmusslor vid servering. 💛

 
 
images.jpg

Följ med på min matresa

Mat har alltid varit mitt språk för att skapa minnen, sprida glädje och samla människor kring bordet.

Från enkla vardagsrätter till festmåltider vill jag inspirera dig att njuta mer av både maten och stunden. Följ med mig i köket, så delar jag recept, tips och inspiration från mitt hjärta till ditt.”

bottom of page